Dan dojki & BRA Day

26.9.2016


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić uključio se u javnozdravstvenu akciju Dan dojki & BRA Day koja nastoji educirati žene o tome kako sačuvati zdrave i kako najbolje izliječiti oboljele dojke.

„Možemo biti sretni što je učinkovitost liječenja raka dojke na visokoj razini, ali i dalje apeliram, prevencija je najvažnija! Ovo nije poziv samo ženama, već i svim muškarcima da redovito idu na preglede i budu odgovorni prema svome tijelu i zdravlju kojeg imaju“, poručio je predsjednik Gradske skupštine prigodom obilježavanja Dana dojki.

Prvi Dan dojki & BRA Day u Hrvatskoj održao se na Cvjetnom trgu u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja i Udruge pacijenata Sv. Juraj, uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Veleposlanstva Kanade u RH. U sklopu Dana dojki i manifestacije BRA DAY, Zagrepčanke starije od 40 godina imale su priliku obaviti i mamografski pregled.

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke) prvi je puta obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine. Dr. Brown zalaže se za multidisciplinarni timski pristup koji okuplja liječnike svih specijalizacija uključene u dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo ovakav sveobuhvatan timski pristup može dovesti do ispravnog tretmana za svaku ženu oboljelu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.