Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba primio delegaciju Grada Pekinga

21.9.2016


Delegaciju grada Pekinga predvođenu Du Deyinom, predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa grada Pekinga, primio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.
Teme razgovora bile su vezane uz poboljšanje i unapređivanje dosadašnje suradnje te komunikacije između Zagreba i Pekinga, s naglaskom na Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Pekinga i Zagreba potpisan 1995. godine, razmjenu iskustava na području razvoja lokalne samouprave, zaštite okoliša te posebno turizma.

Predsjednik  Gradske skupštine dr.sc. Andrija Mikulić u uvodnom je govoru izrazio srdačnu dobrodošlicu gostima te predstavio Grad Zagreb i Gradsku skupštinu kao i specifičnosti naše kulture, geografskog položaja i kvalitete života. „Zagreb je domaćin brojnoj kineskoj zajednici zbog čega u našoj zemlji vlada veliki interes za drevnu kinesku kulturu i civilizaciju te da je upravo zbog toga, kao i brojnih kineskih turista koji posjećuju Zagreb i Republiku Hrvatskoj, ključno poboljšati dosadašnju suradnju i komunikaciju. Uz to,  Zagreb je zemljopisno i prometno odlično smješten te na taj način otvara brojne mogućnosti za poslovnu suradnju“, rekao je predsjednik Gradske skupštine.

Predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa grada Pekinga Du Deyin izrazio je svoje oduševljenje zelenim površinama kojima je Zagreb okružen te naglasio kako je zaštita okoliša, o kojoj se prema njegovom mišljenju u Zagrebu itekako vodi računa, jedna od najvažnijih tema u Kini. Rekao je kako Zagreb i Peking već više od dva desetljeća imaju odličnu suradnju čemu svjedoče i brojne manifestacije koje u Zagrebu organizira kineska zajednica te Veleposlanstvo NR Kine. No, složio se s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba oko toga kako bi suradnja mogla biti i još intenzivnija te istaknuo veliki potencijal za suradnju u turizmu. Pozvao je Zagreb da se priključi Organizaciji svjetskih turističkih gradova (WTCF), koja je osnovana na inicijativu grada Pekinga i broji 115 članova.

Predsjednik Gradske skupštine se još jednom zahvalio gostima, zaželio im ugodan boravak u Zagrebu i Republici Hrvatskoj te zaključio kako geografska udaljenost naših dvaju gradova nikako ne bi smjela biti prepreka u razvijanju kvalitetne suradnje.

Uz predsjednika Gradske skupštine, sastanku sa predstavnicima Grada Pekinga nazočili su: Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Tin Pažur, predsjednik Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju i Mirjana Lichtner Kristić, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba.

U izaslanstvu Narodnog kongresa grada Pekinga bili su i članovi Nj.E.gđa. Deng Ying, veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, g. Zhang Qing, glavni tajnik Stalnog odbora Narodnog kongresa grada Pekinga, g. Zhao Huimin, glavni direktor Ureda za međunarodne poslove Narodne vlade grada Pekinga, g. Guo Yihua, zamjenik glavnog direktora Ureda za međunarodne poslove Narodnog kongresa grada Pekinga, g. Jiao Shi, tajnik predsjednika Stalnog odbora Narodnog kongresa grada Pekinga, g. Zhang Qi, službenik u Narodnoj vladi Pekinga i g. Zhang Wei, drugi tajnik Veleposlanstva NR Kine.