Najveći poduzetnički centar u regiji otvara svoja vrata do kraja godine

6.9.2016


Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić danas je u društvu glavnih inicijatora projekta, obišao najveći regionalni poduzetnički centar Seecel. Centar koji bi zaposlio stručnjake iz područja poduzetništva iz zemlje i svijeta svoja vrata planira otvoriti krajem studenog ove godine. Obzirom da je 2014. započela gradnja, do kraja 2016. svo financiranje, u stopostotnom iznosu ići će iz sredstava fondova Europske Unije. Zemljište na Kajzerici ustupio je Grad Zagreb, a država, odnosno resorno ministarstvo ovaj projekt stalno nadzire, odnosno na njemu surađuje tijekom cijelog vremena izgradnje.

-         Ovo je odličan primjer kako se svi iz lokalne i nacionalne vlasti trebaju uključiti u realizaciju projekta koji znači osnaživanje poduzetničke aktivnosti, ali prije svega zapošljavanje. Imamo mi još puno prostora za takvo sinergijsko djelovanje, samo je pitanje volje i susretljivosti domaće vlasti- istaknuo je predsjednik Skupštine te dodao da ga veseli što ćemo u samom središtu Zagreba jačati poduzetničke aktivnosti, ali da podsjeća da postoji još dosta prostora gdje Zagreb može ulagati, kao što su rubni dijelovi grada, odnosno razvijanje gospodarske zone u Zagrebu.

Od 2013. godine SEECEL zagovara i provodi princip “razmjene stručnjaka” čime potiče jednake mogućnosti zapošljavanja stručnjaka iz regije. SEECEL aktivno sudjeluje u tematskim, stručnim forumima i radnim skupinama na EU razini te u provedbi različitih makroregionalnih strategija poput Transverzalnih vještina, Dunavske strategije, Jadransko-jonske strategije te strategije “Jugoistočna Europa 2020”, a nametnuo se i kao referentna točka za različita EU tijela i njihove stručne radne skupine. U sklopu SEECELA naći će se i kongresni centar s kapacitetom od oko 500 ljudi.

-         Već dugo priželjkujemo kongresni centar u Zagrebu. Ovo je dobro da ga imamo u sklopu ovog poduzetničkog centra jer pruža prostor brojnim ulagačima i poduzetnicima da izlažu i unaprjeđuju svoje projekte. No, uzevši u obzir da je Grad Zagreb trećina Hrvatske, ovaj kapacitet 500 ljudi neće biti dovoljan. Tako da očekujem od nadležnog ureda da se i po tom pitanju urede prostorno-planski dokumenti da bi i u bližoj budućnosti mogli realizirati veće projekte- kazao je Mikulić.

Ovo je prvi službeni obilazak radova na SEECEL-u, čime je predsjednik Skupštine htio ukazati na važnost promicanja gospodarske grane u glavnom gradu. Domaćin obilaska bila je ravnateljica SEECEL-a Efka Heder, pomoćnica ministra poduzetništva  i obrta Ana Mandac te predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.