ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

4.8.2016Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!


Hrvati u domovini i izvan nje danas slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Tog 4.kolovoza 1995. u 5 sati ujutro krenula je najslavnija vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata u kojoj je hrvatska vojska krenula u najveću borbu za okupirani teritorij Hrvatske. Nakon zauzimanja Sv. Roka, otvoren je put ka oslobođenju Knina, na čijoj se tvrđavi u spomen na Oluju svake godine podiže barjak, baš kao što je to učinio i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman po završetku same Oluje.

Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija. Na dan njenog obilježavanja Hrvati su posebno ponosni jer ona u svom punom značenju uistinu predstavlja dan pobjede. Pobjede hrvatskih obrambenih snaga nad agresorom, pobjede nad režimom i pobjede stoljetne hrvatske želje za samostalnošću i neovisnošću. Zbog toga su Hrvati svake godine mislima ujedinjeni u Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Ujedinjeni su u sjećanju na dane slave i ponosa na hrvatske branitelje čiji dan također slavimo. Oni su ti zbog kojih Oluja danas nosi naziv najslavnije hrvatske vojno-redarstvene akcije i zbog njih danas imamo ovu slobodu u kojoj uživamo i radimo.

Zbog veličine Oluje i naših branitelja koji su svojim životima obranili našu zemlju, budimo ponosni na domovinu koju imamo. Neka nam srce tuče za nju svakog dana i iz zahvalnosti prema onima koji su nam dali domovinu, istinski živimo i radimo za nju svakog dana.


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba
dr. sc. Andrija Mikulić