Čestitka predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba građanima islamske vjeroispovijesti u povodu Ramazanskog bajrama

4.7.2016Poštovani,


proteklih je 30 dana za vjernike islamske vjeroispovijesti bilo vrijeme odricanja i suzdržavanja od životnih užitaka.

Ramazan, kao vrijeme posta i molitve u kojem se vjernici u poniznosti i skrušenosti klone pretjeranog uživanja u jelu i piću kako bi osjetili potrebitost onih kojima je najteže, završava se na današnji dan, na Ramazanski Bajram. Slaveći ovaj blagdan s pripadnicima islamske vjeroispovijesti, slavimo mir i suživot, bogatstvo i ljepotu života u našoj Hrvatskoj, zemlji svih onih kojima je ona dom.

Iako bi se mnogi mogli složiti da se ramazansko vrijeme trpljenja i posta ne razlikuje previše od života kakvog danas živi velik broj hrvatskih građana koji jedva osiguravaju svoju egzistenciju, ipak i u takvim uvjetima ne bismo se trebali obeshrabriti. Ne bismo se trebali obeshrabriti jer sve pretpostavke koje imamo kao društvo i kao zemlja, naš suživot i nasljeđe te bogatstvo različitosti i osobnosti, polazna su vrijednost za napredak i razvoj u cjelini. Jer razvoj gospodarstva, podizanje društvenog standarda uvijek započinje od ljudi, od njihove spremnosti da vrijedno rade i ulažu u svoju okolinu, u svoju zajednicu u kojoj se susreću i zajedno djeluju pravnici, doktori, ekonomisti, studenti, mladi i sve druge skupine, zajednicu Hrvata i svih nacionalnih manjina koje su sastavni dio hrvatskog društva, zajednicu u kojoj se stremi k boljemu jer svaki se razvoj temelji na predanom konstruktivnom radu.

Gradeći međusobne odnose, gradit ćemo i zemlju visokoga društvenog standarda.

Kao što za vrijeme Ramazana islamski vjernik postaje jači i strpljiviji, tako vam želim da s jednakom snagom i strpljivošću u svome angažmanu pridonesete razvoju Hrvatske i našega svakodnevnog života.

U toj želji, u povodu današnjeg blagdana: Bajram Šerif Mubarek Olsun!


dr.sc. Andrija Mikulić
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba