Predsjednik Gradske skupštine Grada zagreba se sastao s predstavnicima Obrtničke komore Zagreb

1.6.2016


Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić danas se sastao s predstavnicima Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada Zagreba. Zbog nužnosti artikulacije problema i pronalaženja rješenja za iste, predsjednik Mikulić predložio je češće sastanke koji bi rezultirali uspješnijom suradnjom s institucijom Skupštine i samim zastupncima koji putem brojnih prijedloga i odluka odlučuju o načinu rada zagrebačkih obrtnika. 

" Cilj ovakvih neformalnih sastanaka je otvaranje Gradske skupštine otvorenom protoku informacija u svrhu artikulacije problema i interesa koje zastupaju određene grupacije ljudi, u ovom konkretnom slučaju, vi, obrtnici. Uvijek se prije donošenja odluke mora poslušati struka. Stoga predlažem ovakve neformalne sastanke barem jedanput mjesečno. Gorući problemi obrtnika se mogu riješiti samo ako kroz sustav i institucije svi zajedno surađujemo",  uvodno je rekao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić izrazio je zadovoljstvo zbog pokazivanja interesa novoizabranog predsjednika Gradske skupštine: "Nama je podrška Grada Zagreba, a time i Gradske skupštine neophodna, ali jednako tako i ona na državnoj razini jer da bi nam grad mogao pomoći, uvelike zavisi i od promjene zakonske regulative barem što se tiče prvog gorućeg problema, a odnosi se na prostore u kojima obrtnici rade.  Mi smo održali sastanak sa Tomislavom Bobanom predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji nam je najavio izmjenu Zakona. Nadamo se da će do toga doći uskoro.“

Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja autotaksi prijevoznika grada Zagreba naveo je nelojalnu konkurenciju kao najveći problem zagrebačkih taksista. Apelirao je na institucionalnu podršku u rješavanju problema s Uberom jer vozači koji rade za Uber nemaju taksi licencu niti taksimetar, a tvrdi, da se putem oglasa prijaviti za posao može svatko sa odgovarajućim vozilom i vozačkom dozvolom što u udruženju smatraju ilegalnim poslom.

Predsjednk Udruženja prijevoznika Zdravko Bubnić naveo je dva najvažnija i najveća problema prijevoznika. Ponajprije je to nedostatak reciklažnih dvorišta za građevinski otpad što dvostruko šteti gradu jer se taj otpad najčešće može naći na ilegalnim deponijima kojih je sve više, a drugo gubi se vrijedan reciklažni materijal. Naime, nakon obrade građevinski otpad bi mogao ponovo postati građevinski materijal, primjerice za nasipe i sli. Drugi problem prijevoznika, posebno pogrebnika je ulazak u centar grada. Primorani su plaćati visoke naknade za dozvolu što u konačnici povisuje cijene usluga.

Ispred zagrebačkih ugostitelja, Nenad Šepak zahvalio se komori na pružanju podrške i logistike na nacionalnoj razini čime se najviše pomaže malim poduzetnicima u postizanju kvalitetnijeg rezultata. Da bez potpore i suradnje s institucijom Skupštine ne ide, složio se i predsjednik Odbora za zaštitu i komunalno gospodarstvo Mario Župan.
"Sve odluke vezane uz obrtništvo u Gradu Zagrebu koje smo na sjednicama Gradske skupštine donijeli, išle su u korist obrtnika. Moramo biti iskreni pa reći da smo odbili one koje su bile loše. U Sesvetama ima puno prostora za obrtnike i nadam se da će se suradnja na svim razinama razvijati. Ponosan sam što mogu reći da je prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP AS-a i BUZ-a i moj osobno, zaživio pa se sad na web stranicama Grada Zagreba može naći popis slobodnih poslovnih prostora u vlasništvu grada. Sad je i taj segment transparentan i dostupniji obrtnicima.“, rekao je Mario Župan, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i član Odbora za komunalno gospodarstvo.

Na kraju sastanka predsjednik Andrija Mikulić je zaključio: "Ono što je bilo, ne mora nužno biti loše, ali uvijek može bolje. Ponavljam, institucionalna suradnja i rješavanje problema kroz institucije je ključ. Izrazit ću se nogometnim rječnikom: koristite nas kao „vezne igrače“. Stvoreni su uvjeti i na gradskoj i državnoj razini da mi možemo kvalitetno predstaviti vaše probleme. Što se tiče zbrinjavanja otpada, to je problem ne samo prijevoznika nego svakog od nas, svakog stanovnika Grada Zagreba. Preduvjet za to je donošenje GUP-a. Uvjeren sam da ćemo i to odraditi u prosincu ove godine. Neke stvari ćemo pomaknuti, odmah, za neke će trebati vremena. Ponekad je samo potrebno ovako sjesti zajedno za stol da bi se stvari pomakle nabolje", poručio je Mikulić.

Sastanku su također nazočili Vlado Crkvenac, predsjednik Odbora za gospodarski razvoj i Grgo Jelinić, predsjednik Odbora za financije.