Dani Svena Laste- sjećanje na branitelje Sunje

15.10.2012.
Dani Svena Laste- sjećanje na branitelje Sunje

U Staroj gradskoj vijećnici predstavnici Općine Sunja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata sa spomenutog područja te Turističke udruge Sunja predstavili su manifestaciju Dana Svena Laste, želeći tako  promovirati svoj kraj kao poželjnu turističku destinaciju.
Naime, manifestacija nazvana po Zagrepčaninu, glumcu i sunjskom branitelju - Svenu Lasti, trebala bi promicati i čuvati vrijednosti stečene u Domovinskom ratu te Sunju i čitav sunjski kraj. Među okupljenima su bili zapovjednici ratnih brigada sa širega zagrebačkog područja koje su sudjelovale u obrani Sunje te obitelj i prijatelji Svena Laste.
„Kao što su Zagrepčani u velikom broju sudjelovali u obrani Hrvatske, od Vukovara do Sunje, tako su i sada odlučili biti aktivni u promociji ljepota i gospodarskih mogućnosti tog kraja te mi je danas zadovoljstvo u prostoru Gradske skupštine Grada Zagreba sudjelovati u predstavljanju gospodarske, kulturne i turističke ponude i potencijala Sunje i Sunjske Posavine“, istaknula je Tatjana Holjevac, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Potpredsjednica je na otvorenju manifestacije Dani Svena Laste - sjećanje na branitelje Sunje izrazila nadu kako će ta manifestacija postati tradicionalna.
Osim znamenitim arhitektonskim stilom gradnje drvenih posavskih kuća, ovaj se kraj diči i autohtonim pasminama konja i pasa te brojnim prirodnim ljepotama. Posavljaci  ovog kraja sve više teže gospodarskom razvoju i suradnji .„Drago mi je da je Gradska skupština Grada Zagreba domaćin. U ratu su brojni stanovnici Zagreba bili na bojištima, te riskirajući živote, pokazali da je Zagreb oslonac i pomoć čitavoj Hrvatskoj. Drago mi je da sada imamo priliku pomoći na drugi način razvoj Sunjske Posavine, istaknuti njene potencijale i postići gospodarsku, kulturnu i turističku suradnju“, nastavila je Tatjana Holjevac.
U okviru prigodnog programa prisutni su pogledali film o Sunji, inserte iz nastupa Svena Laste tijekom rata i neposredno nakon njegova okončanja, a nastupila su i kulturno-umjetnička društva: „Sunjanka“ i  „Seljačka sloga Greda Sunjska“ sa svojim tamburaškim sastavima. Skupu su se obratili Josip Kozarić, općinski načelnik, Ivan Bionda, zapovjednik ratnih postrojbi tog područja, Miroslav Međimorec, Lastin prijatelj i suborac, kao i Mihovil Žarinčić, predsjednik Turističke udruge Sunja. Istaknuli su da je nakon ratnih iskušenja i razaranja ovom kraju hitno potrebna preobrazba, i gospodarska transformacija.