Dan ružičaste vrpce

06.10.2012.
Dan ružičaste vrpce

Predsjednik RH Ivo Josipović, ministar zdravlja prof.dr.sc. Rajko Ostojić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić danas su na Cvjetnom trgu podržali kampanju Želim svijet uz tebe, koju u mjesecu borbe protiv raka dojke provodi Udruga Sve za nju.

Naime, već trinaestu godinu zaredom u Hrvatskoj se organizira Dan ružičaste vrpce kako bi se upozorilo na nužnost prevencije i rano otkrivanje raka dojke, bolesti koja se nalazi na drugom mjestu uzroka smrti, odmah iza kardiovaskularnih oboljenja. Mjesec listopad i ružičasta vrpca kao simbol posvećeni su borbi protiv raka dojke i podizanju svijesti o bolesti na međunarodnom nivou.
Godišnje čak 900 žena umire od raka dojke, a svake godine javlja se 2.100 novih slučajeva oboljenja od raka dojke u Hrvatskoj.

Predsjednik RH, ministar zdravlja i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba zajedno su upozorili na važnost redovitih pregleda i zdravog načina života, koji imaju veliku ulogu u sprečavanju pojave ove opake bolesti.

„Prevencija je iznimno važna i zbog toga sve preventivne aktivnosti koje se provode jako puno znače. Naša dijagnostika i terapijske metode su se razvile do europske razine i tu postižemo jako dobre rezultate“, poručio je predsjednik Josipović. Ministar zdravlja naglasio je kako je karcinom dojke tipičan primjer gdje se ranim otkrivanjem može spasiti život, a odlazak na pregled, ultrazvuk dojke i mamografija svake dvije godine spašavaju živote.

Predsjednik Gradske skupštine pozvao je sugrađanke, ali i sve žene u Hrvatskoj da redovito idu na preglede te naglasio kako je borba protiv ove opake bolesti nužnost te da kao društvo moramo učiniti sve kako bi ju sveli na najmanju moguću razinu.

Davor Bernardić i Rajko Ostojić potom su se pridružili tradicionalnoj šetnji koju je povodom Dana ružičaste vrpce u središtu Zagreba organizirao Hrvatski forum protiv raka dojke – Europa Donna Hrvatska, čiji je ovogodišnji moto „Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“. Šetnjom se također promovirala i velika humanitarna kampanja „Žena ženi“, kojom se prikupljaju financijska sredstva za udrugu Europa Donna Hrvatska, a kojoj su svoju podršku dali i predsjednik Gradske skupštine i ministar zdravlja..