ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU POČETKA ŠKOLSKE GODINE

08.09.2019.
ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU POČETKA ŠKOLSKE GODINE
Dragi naši učenici, dragi učitelji i profesori,

sretna vam nova školska godina! 

Svi znamo da je đačko doba najljepše doba u životu svakoga od nas. Doduše, to shvatimo kad uđemo u 30.-e, 40.-e ili 50.-e godine života.

Mnogo je znanja koje stječemo u školi, a sigurno će nam trebati u životu, kad-tad. Jer, znanje je moć. Ali, samo za one koji ga imaju.

Dragi učenici, slušajte, cijenite i poštujte vaše učitelje. Oni su tu zbog vas. Oni vam žele prenijeti svoje znanje. Mnogi od njih svoje slobodno vrijeme i ljetne školske praznike koriste prioremajući programe koji bi vam, na prvi pogled dosadne, ali važne teme kako za školu tako i život, učinili zanimljivijim.

Poštovani učitelji, budite uzor vašim učenicima. Svojim znanjem, ljubavlju prema svojem poslu i svojim učenicima i svojom društvenom odgovornošću. Te će vrijednosti vaši učenici nepogrešivo prepoznati. Djeca su najiskrenija bića, to znam i kroz svoj liječnički posao i prepoznaju iskrenu osobu koja svoj posao radi s ljubavlju. Ne predaje učitelj ono što želi ili ono što zna, učitelj predaje ono što jest.

Nažalost, živimo u društvu gdje često nije važno koliko stvarno vrijediš, gdje se uspijeh, novac i komotan život žele odmah. Time je vaš posao odgovorniji i teži, naučiti djecu da je za uspijeh potrebno znanje, trud, vrijeme, međusobno poštivanje, odgovornost... Učite učenike da vole svoju zemlju. Uvjeravajte ih kako trebaju ostati u svojoj domovini  jer ćemo samo zajedno uspijeti od nje učiniti boljim mjestom za život.

Još jednom, dragi naši đaci, dragi učitelji i profesori, želim vam sretan početak školske godine!


prof.dr.sc. Drago Prgomet
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba