Čestitka predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

08.10.2019.
Čestitka predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske
Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,
dragi građani Republike Hrvatske!

 

Prije 28 godina, 8. listopada 1991., Hrvatski je sabor tajno zasjedao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici kako bi se izbjegla opasnost od vojnih napada jer su dan prije zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali Banske dvore. Bio je to ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom državom - dan kada je Sabor jednoglasnom odlukom proglasio neovisnost Hrvatske.

Danas, nakon 28 godina, tijekom kojih je Hrvatska postala moderna i samostalna europska država, sjećamo se s ponosom i tugom onih koji su pridonijeli našoj neovisnosti, sjećamo se hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i svih onih koji su podnijeli najveću žrtvu, koji su dali svoje živote za slobodu naše Hrvatske. Hvala im na tome.

Proglašenje državne neovisnosti Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti jer su sloboda i samostalnost stoljećima bili neostvareni san hrvatskih ljudi. Naš ponos što smo u nevjerojatno nepovoljnim okolnostima stvorili državu je neuništiv.

Zato, obilježimo ovaj dan jer obilježavanjem državnih praznika pokazujemo političku zrelost naroda, našu tradiciju, kulturu i poštovanje prema povijesnim istinama. Odajmo počast hrvatskim žrtvama i pokažimo ljubav prema svojoj zemlji i u krvi nastaloj slobodi i samostalnosti.

Čestitam vam Dan neovisnosti - simbol uspostave hrvatske države, demokracije i slobode.
 
 
prof. dr. sc. Drago Prgomet
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba