ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU BLAGDANA USKRSA

10.04.2020.
ČESTITKA PREDSJEDNIKA GRADSKE SKUPŠTINE GRADA ZAGREBA U POVODU BLAGDANA USKRSA


Zagrebe, sretan ti Uskrs!
 
Zagrebe, ti si naše zajedničko lice i sve što oblikuje našu osobnost.

Naše si plemenito srce koje svijetli u vjeri i nadanju, ljubav koja se u svoj svojoj punini iznenada potpuno razotkrije tek kada se gubi.

Zagrebe, sretan ti Uskrs!

Tvoji smo stanovnici, strpljive građanke i građani, u očekivanju tvojih plavih tramvaja i autobusa, u iščekivanju dječjeg smijeha na svim tvojim igralištima, u osluškivanju skorašnje škripe tvojih školskih klupa.

Tvoji smo u čekanju na žamor publike uoči večernjih predstava naših gradskih kazališta.

Čekamo te u novim sutonima podno šuštavih ozelenjelih perivoja Zrinjevca i Maksimira. Čekamo da se ponovno rastvore jutra svih tvojih crvenih šestinskih suncobrana Dolca kojima brižno hladiš plodove hrvatskih njiva, voćnjaka, oranica i cvjetnjaka. Čekamo da se u podne oglasi top s gričkog Lotrščaka i svojim javljanjem rasprši poput lepeze sve tvoje zagrebačke, sve Robićeve vješte pilote od perja, nad obnovljenim krovovima Donjega i Gornjega grada, nad iznova uzdignutim vitkim tornjevima naše katedrale.

Zagrebe, sretan ti Uskrs!

Ovdje u tebi je urbanost koja ti nije potisnula dušu. Ovdje u tebi sva je naša ljubav koja tek dolazi. Ovdje su naše obitelji koje su u tebe utkale dio svojih zavičaja. U tebi su sve naše molitve za zdravlje i sreću naših bližnjih i za predragu nam Domovinu.

Nemaj ni sumnje ni straha, dragi naš grade, jer ban je i dalje na svome mjestu. I Krleža. I Šenoa. I Tesla. I Tin. I Zagorka. Neka nad njima, nad tobom i svim tvojim stanovnicima, s Dorom Krupićevom, Majka Božja od Kamenitih vrata.

Zagrebe, sretan ti Uskrs!

prof.dr.sc. Drago Prgomet
predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba