13. HRVATSKI DAN MIMOZA

27.01.2020.
13. HRVATSKI DAN MIMOZA

U sklopu 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, obilježen je 13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice koji se tradicionalno obilježava treće subote u siječnju.

Na Cvjetnom trgu tradicionalnom humanitarnom prodajom grančica mimoza, akciju su podržali mnogi građani. Akciju su podržali i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof.dr.sc. Drago Prgomet, gradska zastupnica Ivana Mamić te gradski zastupnici dr.sc. Davor Filipović i Ivan Čelić.Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.
Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Obilježavanje Dana mimoza organizirali su Hrvatska liga protiv raka i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.
Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban pozvala je roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu protiv HPV-a u osmom razredu osnovne škole ( i djevojčice i dječake) po preporuci Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a.