Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova

13.10.2012.
 Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova

Glavni govornik na četvrtom „Better Building Brunch-u u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, Paul Vandoren,
istaknuo potrebu aktivnijeg angažmana javne uprave i gospodarskih subjekata u realizaciji zelenih projekata uz podršku EU fondova.
Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirao je 12. listopada četvrti po redu Better Building Brunch s ciljem povezivanja ljudi, tvrtki i institucija različitih profila, a zainteresiranih za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj kako bi iznijeli i razmijenili stajališta o poboljšanju sveukupnog hrvatskog tržišta kroz aspekte društveno i ekološki osviještenog poslovanja i djelovanja te zelene gradnje općenito.
Njegova Ekselencija, Veleposlanik i šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, na ovom je Better Building Brunch-u predstavio zaključke sveobuhvatnog izvješća Europske komisije o monitoringu RH i njeno spremnosti za punopravno članstvo u Europskoj uniji. U svom je govoru istaknuo:“Ako Hrvatska želi imati koristi od pristupanja Europskoj uniji, mora se informirati i pripremiti kako bi mogla iskoristiti velika financijska sredstva iz fondova Unije koja će joj biti na raspolaganju ulaskom u članstvo”. Vandoren je u izjavi za novinare objasnio da za poduzetnike to znači da trebaju istražiti gdje su tržišne niše na kojima tvrtke mogu prodati svoje proizvode i usluge po konkurentnim cijenama. Dodao je da novac neće biti dodijeljen bez ulaganja napora, nego samo ako Hrvatska bude imala potrebne administrativne kapacitete. To znači stručnjake koji će znati odrediti prioritete i razvojne planove.
Paul Vandoren dodatno je naglasio: “Hrvatska treba poboljšati investicijsku klimu kako bi se pokrenulo gospodarstvo budući da trenutačno postoji široka percepcija kako ne treba ići u Hrvatsku zbog previše korupcije i birokracije”.
I ovaj su Better Building Brunch u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, podržale brojne institucije i gospodarski subjekti: prisutna je bila Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica Predsjednika RH, dr. Ive Josipovića, i savjetnica za društvene djelatnosti, Mihael Zmajlović, Ministar zaštite okoliša i prirode RH, kao i Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog – nedavno proglašenog od strane Financial times-a europskim gradom budućnosti.